Technisch team CEDA brengt bezoek aan Suriname

Technisch team CEDA brengt bezoek aan Suriname

29-04-2022

Een technisch team van de Caribbean Export Development Agency (CEDA), heeft in de periode van 19 tot 21 april een bezoek gebracht aan Suriname. Dit technische team was onder leiding van Dr. Damie Sinanan, Manager Competitiveness and Export Promotion, en bestond daarnaast uit Suzette Hudson, Senior Advisor Investment Promotion en Mikaela Stoute, Research Officer.

Dit bezoek was het resultaat van de high level bijeenkomst in Barbados en conform toezeggingen van Executive Director Deodat Maharaj tijdens zijn ontmoeting met de Surinaamse delegatie onder leiding van Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking op 07 april 2022.

De Caribbean Export Development Agency is het regionale bureau voor handels- en investeringsbevordering dat zich richt op het bouwen van een veerkrachtig Caribisch gebied door geavanceerde en impactvolle ondersteuning te bieden aan de particuliere sector. Door nauw samen te werken met bedrijven om de export te vergroten en investeringen aan te trekken, dragen ze bij aan het scheppen van banen, de transformatie van onze economie├źn en ondersteunen ze het Caribisch gebied om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken.

Het team vergaderde met zowel vertegenwoordigers uit de private- als de publieke sector en werd gefaciliteerd door de Suriname Investment and Trade Agency (SITA) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

Verder zijn er bijeenkomsten gehouden met vertegenwoordigers van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, Republic Bank, DP World, Suriname Business Forum, het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en het ministerie van Financi├źn en Planning. De CEDA heeft ingestemd met het verlenen van ondersteuning bij capaciteitsopbouw van SITA en andere relevante instellingen.

Surinaamse bedrijven die op zoek zijn naar investeringen zullen technische assistentie krijgen om hun projectvoorstellen te voltooien. Dit zal hen in staat stellen om gerichte investeerders te benaderen tijdens het eerste Virtual Investment Forum voor Suriname, met nauwe steun van het Ministerie van Economische Zaken.

Voorts werkt de CEDA nauw samen met SITA en het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om de pluimveesector in Suriname te versterken en te faciliteren. Een eerste marktonderzoek naar het exportpotentieel van Surinaams pluimvee is gepland, met verdere 1-op-1 training en business

coaching. Ook zijn zij van plan om samen te werken met het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om te helpen bij hun deelname aan hun Creative Industries Forum in november 2022 om de verschillende aspecten van de Surinaamse cultuur aan een breder publiek te belichten.

Het Surinaamse bedrijfsleven zal ook worden betrokken bij capaciteitsopbouwtraining over de verschillende economische overeenkomsten en hoe zich voor te bereiden om de wereldmarkt te betreden.