Braziliaanse president Bolsonaro voor bilateraal bezoek naar Suriname

Braziliaanse president Bolsonaro voor bilateraal bezoek naar Suriname

12-01-2022

President Jair Bolsonaro van de Federatieve Republiek van Brazilië is op 20 en 21 januari aanstaande in het kader van bilateraal overleg en buurlandenpolitiek op bezoek in Suriname. Het betreft een eerder geplande missie die vanwege de Covid-19-pandemie was verschoven. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) kondigde de komst van het Braziliaanse staatshoofd aan tijdens een op woensdag 12 januari belegde persconferentie op zijn departement.

 In Suriname zal het Braziliaanse staatshoofd – dat een dag later verder afreist naar Guyana – gesprekken voeren met president Chandrikapersad Santokhi. In dezelfde periode zal ook de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali naar Suriname afreizen. Alle drie regeringsleiders zullen hun gedachten laten gaan over onder meer het project Arco Norte. Dit in het licht van de infrastructuur en energieleverantie tussen Suriname, Brazilië en Guyana.

Tijdens het bilateraal onderhoud tussen Suriname en Brazilië zal er een aantal inhoudelijke discussies gevoerd worden betreffende de politieke relatie, handel, investeringen in de agrarische sector en de samenwerking tussen Petrobras en Staatsolie. Daarnaast staan er ook aparte gesprekken over veiligheid, migratie en de regionale organisaties waar beide landen lid van zijn, op de agenda. Er is een gezamenlijke verklaring opgesteld die door beide regeringsleiders zal worden bezegeld. Momenteel zijn er 25 projecten gaande tussen Suriname en Brazilië, waarvan twee in uitvoering zijn met betrekking tot de agrarische sector en onderwijs.

President Bolsonaro wordt op 20 januari in Suriname verwelkomd, waarna hij op het presidentieel paleis zijn opwachting maakt bij president Santokhi. Vervolgens zal het Surinaamse staatshoofd zijn Guyanese ambtgenoot, die kort daarna arriveert, ontvangen. De drie regeringsleiders zullen met vier ministers elk deelnemen aan een werklunch in het kader van buurlandenpolitiek, met onder andere het project Arco Norte op het programma. President Irfaan Ali vertrekt op de dag van aankomst terug in verband met het bezoek van Bolsonaro aan zijn land. President Chandrikapersad Santokhi biedt in de avond van 20 januari een diner aan zijn Braziliaanse ambtgenoot, die de volgende dag naar het westerbuurland vertrekt.

Eerdere bezoeken van Braziliaanse regeringsleiders waren in het kader van het voorzitterschap van de Caricom in 2005 (Luiz Inácio Lula da Silva) en in het kader van de overdracht van het Unasur-voorzitterschap in 2013 (Dilma Rousseff). Er zijn verschillende instituten betrokken bij de komst van de bevriende staatshoofden naar Suriname, hetgeen ook een enorme coördinatie vereist.