Suriname streeft naar volwaardigere relatie met Frans-Guyana

Suriname streeft naar volwaardigere relatie met Frans-Guyana

04-10-2021

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) benadrukt dat een goede relatie tussen de buurlanden van belang is. “We moeten naar een volwaardige relatie tussen Suriname en Frans-Guyana”. De bewindsman zegt dat de diplomaat zijn sporen in Suriname achterlaat. Beide functionarissen blikken terug op een prettige samenwerking. Minister Ramdin spreekt de hoop uit dat hiermee de basis is gelegd om – ook op basis van verschillende getekende overeenkomsten – de relatie verder uit te bouwen. “Zowel op politiek niveau als op het niveau van het zaken doen.”

In het afscheidsonderhoud met ambassadeur Joly is er gesproken over de sociaaleconomische samenwerking in het grensgebied en zijn er afspraken gemaakt ten aanzien van de aldaar woonachtige samenlevingen. Verder is er ook van gedachten gewisseld over de kwestie van scalians; een probleem waarvan de bewindsman hoop dat dat op termijn opgelost kan worden. Minister Ramdin meent dat er in de afgelopen periode veel is bereikt op het stuk van veiligheid, personen- en zakelijk verkeer. Echter kan het nog beter en hij kijkt uit naar een spoedige versteviging van de banden tussen de beide landen.

De vertrekkende ambassadeur spreekt van een bijzondere missie en een geweldige ervaring in Suriname. Hij is onder de indruk van de natuur en culturele diversiteit. De diplomaat heeft zich vooral ingezet voor het vaststellen van de formele grens tussen de twee landen. Het meest belangrijke voor hem was om deelgenoot te zijn van de gemeenschappelijk uitdagingen van beide landen.