Samenleving neemt afscheid van ambassadeur Guda

Samenleving neemt afscheid van ambassadeur Guda

08-04-2021

De ambassadeur die het tijdelijke met het eeuwige heeft verwisseld was vooral bekend om zijn inzet binnen de Rotary familie. Hij was in de periode 1997-1998 District Governor van District 7030 van de Rotary. Sedert 29 juli 2019 is hij erelid geweest van deze organisatie. Ambassadeur Guda heeft ons land ondermeer vertegenwoordigd binnen de Verenigde Naties en heeft daarbij ons land op waardige wijze uitgedragen. Volgens Djaienti Hindori, assistant governor van de Rotary voor Suriname, zijn er veel goede werken verricht door de overleden diplomaat. Als voorbeeld noemde ze het baanbrekend werk dat hij verricht heeft binnen de bauxietindustrie voor Suriname. Guda is 50 jaar lid van de Rotary geweest en door zijn initiatief is de Rotary Vocational Excellence Award in het leven geroepen, een prijs die wordt uitgereikt aan een markante Surinamer. Dit project wordt jaarlijks uitgevoerd. Ook Nicole Tjin A Djie, President van de Rotary Club Paramaribo is vol lof over de bijdrage van ambassadeur Guda aan zowel de organisatie als de samenleving. Als mens kon hij ook goed overweg met zowel jong als oud.

Ambassadeur Guda was werkzaam op het toenmalige ministerie van Algemene en Buitenlandse Zaken van 1 november 1978 – 18 juni 1996. Vanaf 1978 tot 1982 was hij ambassadeur in Speciale Dienst van het ministerie.

Hij werd op 1 mei 1982 tot november 1983 benoemd tot ambassadeur in Algemene Dienst en in november 1983 werd hij aangesteld als Permanente Vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties. Verder heeft hij Suriname tijdens verschillende conferenties in het buitenland mogen vertegenwoordigen.

Ambassadeur Henri Guda was ook de eerste secretaris-generaal van de International Bauxite Association, gevestigd op Jamaica.

Hij heeft in november 2020 voor het laatst zijn bijdrage kunnen leveren aan het ministerie bij de totstandkoming van de documentaire in verband met 45 jaar Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname.