Minister Ramdin tevreden over diplomatieke banden Suriname

Minister Ramdin tevreden over diplomatieke banden Suriname

10-11-2021

Suriname verdiept haar diplomatieke relaties niet alleen met de omliggende buurlanden. Ook in Caricomverband is ons land constant bezig haar visie uit te dragen door mee te doen aan verschillende internationale discussies. Minister Ramdin: “Op die manier creëer je meerwaarde en respect voor je land.” De bewindsman zegt dat de regering substantieel bezig is haar visie uit te dragen aan de wereld. Voor het komend jaar zal Suriname meer gezag hebben en in de gelegenheid zijn om veel meer te doen. Dit, omdat president Chandrikapersad Santokhi vanaf januari in het Bureau van de Caricom zal zijn en vervolgens vanaf juli gedurende zes maanden fungerend voorzitter van de Caricom. “Dus anderhalf jaar lang zal ons land heel nadrukkelijk betrokken zijn in de regio,” aldus de Bibis-topman.

Na voor ruim 10 jaar bekoeld te zijn, is de relatie tussen de overheden van Suriname en Nederland hersteld. Volgens minister Ramdin was dit verwachtbaar, omdat het ook beloofd was aan de samenleving. De bewindsman laat verder optekenen dat ook met Frankrijk de banden sterk zijn aangehaald. Naast het versterken van de diplomatieke relaties met Europa wil Suriname zich ook in Zuid-Oost Azië laten zien. “De relaties met China, India en Indonesië zijn herbevestigd, maar de focus moet niet alleen op deze landen zijn. In Zuid-Oost Azië willen we naast de culturele relaties, ook op internationaal niveau de banden versterken. Wij moeten verder gaan in dit continent.” De bewindsman noemt Thailand, Vietnam, Zuid-Korea, Singapore en Maleisië als landen die een bijdrage kunnen leveren in de verdere ontwikkeling van Suriname. Met de meeste collegaministers van deze landen heeft hij inmiddels al overleg gehad.

Ook de relaties met internationale organisaties zijn verbeterd. Minister Ramdin somt onder meer het IMF, de IDB, de Caribbean Development Bank, Paho, de Wereldbank, OAS en WHO op. Het zijn tevens organisaties waar Suriname een achterstand in lidmaatschapsgelden had. Bij de WHO zijn de achterstanden intussen ingelopen. “Er is veel gebeurd en er is nog veel te doen. Ik ben ervan overtuigd dat het gezag en het respect voor Suriname internationaal toeneemt,” besluit minister Ramdin.