Minister Ramdin: “Rol Suriname in Caribisch gebied wordt nadrukkelijker”

Minister Ramdin: “Rol Suriname in Caribisch gebied wordt nadrukkelijker”

07-07-2021

De bewindsman gaf te kennen dat niet alleen met Trinidad and Tobago samengewerkt zal worden op het gebied van aardolie en gas, maar evenzo met Frans-Guyana en Brazilië. “Dit zijn nieuwe ontwikkelingen in het Caricomgebeuren. De wereld verandert en ook de mogelijkheden in het Caribisch gebied. Suriname zal zeker een nadrukkelijke rol vervullen in het Caribisch gebied op politiek maar ook economisch gebied”, stelt de minister. Verder bestaan er mogelijkheden voor een strategische samenwerking in een kleine subregio’s van de Caricom tussen landen die dichtbij elkaar liggen.

Minister Ramdin zei dat het integratieproces tussen die landen dynamisch is. Er moet volgens hem niet alleen worden stilgestaan bij wat er is afgesproken, maar ook worden gekeken naar wat de nieuwe mogelijkheden zijn in de wereld van vandaag. Het land put al enorme voordelen uit de concrete samenwerkingsovereenkomsten in de regio. Zo wordt er vanuit Suriname naar Guyana reeds steenslag en andersoortig materiaal geëxporteerd voor de wegenbouw. Het grootste deel dat daar wordt gebruikt komt uit Suriname. Met Barbados wordt er gewerkt aan een agrarisch project betreffende schapenteelt.

De bewindsman is ervan overtuigd dat de concrete samenwerkingen tussen de landen in de regio voortgang zal blijven vinden. Voor wat betreft voedsel en agrarische productie komen er ook veel meer samenwerkingen. Vanuit het Caribisch gebied wordt er door de wereld ongeveer 4 miljard aan voedsel geïmporteerd. “Daar ligt een enorme mogelijkheid voor ons om dichtbij een markt te bedienen waarvan wij onderdeel zijn. Op grond daarvan moeten wij zeker veel meer samenwerking en exportmogelijkheden verwachten op het stuk van voedselproductie en agrarische productie”, aldus minister Ramdin.