Kennismakingsbezoek Tijdelijk Zaakgelastigde Argentinië met Minister Ramdin

Kennismakingsbezoek Tijdelijk Zaakgelastigde Argentinië met Minister Ramdin

29-12-2021

De Tijdelijke Zaakgelastigde van Argentinië, Ignacio Rossi Sammartino, heeft op woensdag 29 december j.l. op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), een kennismakingsbezoek gebracht aan Minister Albert Ramdin.

Tijdens deze ontmoeting is er gesproken over de her-activering van de ambassade van Argentinië in Suriname en het werkbezoek van de Community of Latin American and Caribbean States (CELAC) van de minister in Argentinië in januari 2022. Minister Ramdin zal met zijn Argentijnse ambtgenoot een bilateraal onderhoud hebben over de versterking en verstevigen van de relatie tussen beide landen.

Minister Ramdin gaf de beleidsgebieden aan waarop gefocust zal worden. Deze zijn bilaterale gesprekken betreffende de situaties in Nicaraqua, Venezuela en de CARICOM, technische samenwerking, de connectie tussen de private sector en de overheid, de agrarische sector, business-to-business mogelijkheden en de handel in olie en gassen. Ook de regionale- en multilaterale samenwerkingen zullen worden besproken.

De bewindsman gaf voorts aan dat er gewerkt moet worden aan het verstevigen van de internationale multilaterale structuur en het upgraden van het algemeen raamwerk met daarin de business-to-business samenwerking. Een gemengde commissie zal worden geïnstalleerd die op technisch gebied overleg zal plegen over de relatie.

Argentinië heeft een dynamische samenwerkingsrelatie met Suriname. Als de derde grootste economie van Latijns- Amerika is Argentinië een belangrijke partner in de Zuid-Zuid- en driehoek samenwerking van Argentinië.