VAE schenkt PPE aan Suriname in de strijd tegen COVID-19

VAE schenkt PPE aan Suriname in de strijd tegen COVID-19

24-12-2020

Om in aanmerking te komen voor een evenredig deel van deze schenking, moest een aanvraag gedaan worden via OAS, door tussenkomst van de Permanente Vertegenwoordiging van Suriname bij deze organisatie. De selectiecriteria die bij de toekenning zijn gehanteerd hadden betrekking op o.a. de dringende noodzaak van PPE bij de nationale aanpak van COVID-19 en de status van de bilaterale relatie.

Uit de aanvragen heeft de VAE zeven (7) landen geselecteerd, waaronder Suriname, naast Bolivia, Ecuador, El Salvador, Haïti, Honduras en Panama.

De donatie bestaat uit face shields, protective coveralls, diverse soorten maskers, handschoenen en beademingsapparatuur.

Via de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA), is Suriname eveneens in aanmerking gekomen voor goederen ten behoeve van de zorg en indamming van COVID-19, ook uit een donatie van de VAE. Bij deze donatie gaat het om coveralls, handschoenen, maskers, ontsmettingsmiddelen en sneltesten.

Suriname waardeert deze geste van de regering van de VAE enorm en spreekt dank uit. Beide donaties vormen een belangrijke ondersteuning voor het zorgsysteem in Suriname in een periode waarin de COVID-19-situatie zorgwekkend is, de financieel-economische situatie krap, en er een enorme behoefte is aan dergelijke goederen.

Suriname en de VAE onderhouden diplomatieke relaties sinds 7 oktober 1999, met een niet-residerende Ambassadeur voor Suriname die Brasilia als standplaats heeft.

De regering heeft vaste voornemens om de relatie met deze voor Suriname strategische partner meer concrete inhoud te geven op diverse gebieden, waaronder politiek, voor vraagstukken die het gemeenschappelijk belang van beide landen regarderen, bilaterale partnerschappen bij investeringen, handel, kennis en technologie, landbouw, energie, luchtvaart, etc.

De vorengenoemde goederen, zowel vanuit Washington D.C. alsook vanuit Barbados via de CDEMA zijn reeds naar Suriname getransporteerd en via het Minister van Volksgezondheid en het NCCR gedistribueerd naar relevante stakeholders.