Suriname gaat diplomatieke betrekkingen aan met Djibouti

Suriname gaat diplomatieke betrekkingen aan met Djibouti

22-02-2020

De Republiek Suriname en de Republiek Djibouti zijn op vrijdag 21 februari 2020 formeel diplomatieke betrekkingen aangegaan. Het Gezamenlijke Communiqué daartoe is getekend door de Permanent Vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties, Ambassadeur Kitty Sweeb, en de Permanent Vertegenwoordiger van Djibouti bij de Verenigde Naties, Ambassadeur Mohamed Siad Doualeh.

Dit heeft plaatsgevonden tegen de achtergrond van het bewust beleid van Suriname om de partnerschappen met de landen van het Afrikaans continent, met wie Suriname een gedeelde historie maar ook gedeelde uitdagingen heeft, te intensiveren.

De twee diplomaten gaven aan dat het aangaan van diplomatieke betrekkingen de eerste stap is om het voornemen van de versterking van de banden en uitbreiding van de samenwerking tussen de volkeren van Suriname en Djibouti te verwezenlijken.

Zij benadrukten ook het breder belang van het verdiepen van de samenwerking tussen de regio’s Afrika en Latijns-Amerika en het Caraïbisch Gebied. Deze ontwikkelingslanden, die allen voor de grote uitdaging van hun duurzame ontwikkeling staan, hebben het potentieel om door middel van een eigen en betere coördinatie van o.a. economische en handelsactiviteiten de beperkingen van het huidig globalisatie model te omzeilen.

Tegen deze achtergrond is tijdens de recente Tussentijdse Top van CARICOM leiders die is gehouden in Bridgetown, Barbados, benadrukt de versteviging van de relaties met het Afrikaans continent en zal daartoe de eerste CARICOM- Afriaanse Unie Summit in Kenia in juni dit jaar worden gehouden.

 

Belangrijke vermelding is eveneens de opening van een CARICOM kantoor in Kenia in de nabije toekomst.