Officieel Bezoek Minister van Buitenlandse Zaken van Marokko aan Suriname

Officieel Bezoek Minister van Buitenlandse Zaken van Marokko aan Suriname

13-06-2019

Suriname en Marokko onderhouden sinds 28 juli 2004 diplomatieke betrekkingen en hebben de afgelopen jaren de samenwerking doelgerichter gemaakt.
Het bezoek van de Marokkaanse bewindsman aan Suriname is in navolging van het bezoek van Minister Pollack-Beighle aan Marokko in November 2017. 
Opmerkelijk bij zijn bezoek is dat het de eerste keer is dat de Minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van het Koninkrijk van Marokko, Suriname aandoet. Hij is voorts op een 5 landen tour in Zuid- Amerika.

Als belangrijke follow-up van het bezoek is de verdere implementatie van de Roadmap voor coöperatie tussen Suriname en Marokko.
Met betrekking tot projectfinanciering heeft Marokko ondersteuning geboden aan Suriname voor de opzet van, het hoofdkwartier van het Suriname Diplomaten Instituut (door renovatie van het voormalig BUZA gebouw aan de Lim A Po straat), maar ook voor de bouw van de Militaire Academie van het Ministerie van Defensie. Er zal verder worden samengewerkt op Defensie gebied.

Voorts is de aankondiging geweest van een handelsdelegatie uit Marokko naar Suriname voor het identificeren van de business to business mogelijkheden later dit jaar.
Samenwerking en training alsook beurzen op vaktechnisch gebied zijn ook aangeboden middels de directe beschikbaarstelling van 20 beurzen.

Eén van de voornaamste pijlers van het buitenland beleid van Suriname is het aanscherpen van Zuid-Zuid samenwerking. In dit kader is Suriname een duurzaam partnerschap met Marokko aangegaan, welke gericht is op samenwerking in verschillende sectoren waaronder capaciteitsversterking, agrarische sector, transport, cultuur en toerisme.

De samenwerking met Marokko biedt Suriname mogelijkheden op het Afrikaans Continent enerzijds en anderzijds in het Caribisch gebied vanwege de Hub functie van beide landen.

Minister Bourita heeft ook een bezoek afgelegd aan de in aanbouw zijnde Militaire Academie op het Ministerie van Defensie en heeft zijn bezoek afgesloten met een beleefdheidsbezoek aan de Vice-President van de Republiek Suriname, Ashwin Adhin, die de Minister namens President Bouterse heeft ontvangen.

Tijdens deze ontmoeting is ook de toezegging gedaan door Marokko om Suriname volledig bij te staan op het gebied van hernieuwbare energie.

Tenslotte werd de noodzaak voor contact op het hoogste politieke nivo van beide landen herhaald.