Samenwerking Suriname-Marokko krijgt verdere invulling

Samenwerking Suriname-Marokko krijgt verdere invulling

Op dinsdag 12 oktober vond een virtuele meeting plaats tussen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en zijn ambtsgenoot van het Koninkrijk Marokko, Z.E. Nasser Bourita. Het doel van deze meeting was om verder invulling te geven aan de afgesproken Road Map van samenwerking tussen beide landen zoals vastgelegd in het Joint Communiqué van 11 maart van dit jaar.
Caricom bereidt zich voor op COP26

Caricom bereidt zich voor op COP26

Op maandag 11 oktober 2021 vond de 22th Special Meeting of the Conference of Heads of Government of the Caribbean Community (CARICOM) plaats via videoconference. Aan deze meeting nam president Chandrikapersad Santokhi deel namens Suriname en alsook minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM).
INTERNATIONAAL DIASPORA ONDERZOEK IN SAMENWERKING MET IOM BUENOS AIRES

INTERNATIONAAL DIASPORA ONDERZOEK IN SAMENWERKING MET IOM BUENOS AIRES

Het Diaspora Instituut Suriname (DIS) werkt samen met de International Organization for Migration (IOM) Buenos Aires aan een regionaal project om data te verzamelen en zodoende het diaspora proces te helpen ontwikkelen. Dit geschiedt primair ter ondersteuning van de missie en visie van het DIS.
Suriname roept op tot ondersteuning duurzaam bosbeheer op 3e Presidentiële Summit Leticia Pact

Suriname roept op tot ondersteuning duurzaam bosbeheer op 3e Presidentiële Summit Leticia Pact

Op 8 oktober 2021 heeft de 3e Presidentiële Summit van het Leticia Pact van de Amazone virtueel plaatsgevonden. De summit werd bijgewoond door de presidenten van Colombia, Ecuador, Guyana, Suriname, de vicepresident van Brazilië alsook de Peruaanse minister van Milieu. Het ‘Leticia Pact of the Amazon’ is een overeenkomst die op 7 september 2019 in Colombia door zeven Amazonelanden is getekend, te weten: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname, met het doel de regionale samenwerking voor de bescherming, instandhouding en duurzaam gebruik van het Amazonegebied, te versterken.
Indiase filmploeg op kennismakingsbezoek bij minister Albert Ramdin

Indiase filmploeg op kennismakingsbezoek bij minister Albert Ramdin

Een Indiase filmploeg, Lavish Media Entertainment Private Limited, heeft op dinsdag 5 oktober 2021 een kennismakingsbezoek gebracht aan minister Albert Ramdin. Deze ontmoeting vond plaats op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. De filmploeg, onder leiding van Ravindra Kumar, is ondanks de Covid-19-pandemie speciaal naar Suriname afgereisd om een filmopname te doen. Voor Suriname is het een uniek moment om investeerders uit de filmindustrie aan te trekken. Deze groep is vol lof over de bezienswaardigheden in de binnenstad van Suriname en het binnenland.

Relatie met Frankrijk moet ook naar hoger niveau

Zoals de betrekkingen met Guyana, Brazilië en Nederland ligt het in de bedoeling van president Chandrikapersad Santokhi ook de relatie met Frankrijk naar een hoger niveau te tillen. Dit zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). In zijn aanwezigheid heeft het staatshoofd op dinsdag 5 oktober de scheidende Franse ambassadeur Antoine Joly gedecoreerd met het Grootlint in de Ere-Orde van de Palm.
BIBIS lanceert Helpdesk

BIBIS lanceert Helpdesk

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) stelt per maandag 4 oktober de BIBIS Helpdesk in. Deze Helpdesk heeft als doel de dienstverlening naar de samenleving te verbeteren vooral als het gaat om de informatieverstrekking over de Consulaire diensten. Gebleken is dat er een grote behoefte bestaat aan informatie en bijstand en het ministerie heeft daarom gemeend de Helpdesk ter ondersteuning van de afdeling Consulaire zaken in stellen.
Suriname streeft naar volwaardigere relatie met Frans-Guyana

Suriname streeft naar volwaardigere relatie met Frans-Guyana

Suriname streeft naar een volwaardige relatie met oosterbuurland Frans-Guyana. Deze relatie is de afgelopen jaren versterkt dankzij de inzet van ambassadeur Antoine Joly, die vanaf 2017 hier te lande geaccrediteerd is geweest. De diplomaat, die deze maand aan het eind van zijn ambtstermijn in Suriname is gekomen, is op dinsdag 5 oktober door president Chandrikapersad Santokhi vanwege zijn noemenswaardige bijdrage aan de relatie benoemd tot drager van het Grootlint in de Ere-Orde van de Palm.
Visumvrij reizen voor Surinaamse diaspora per 1 oktober 2021

Visumvrij reizen voor Surinaamse diaspora per 1 oktober 2021

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) maakt bekend dat in het kader van de verdere versoepeling van het personenverkeer, alsook het faciliteren van de Surinaamse diaspora, met name personen geboren op het grondgebied van de Republiek Suriname, en thans een ander nationaliteit bezitten, te rekenen van 1 oktober 2021, visumvrij mogen afreizen naar Suriname.
China doneert medische hulpmiddelen aan Suriname

China doneert medische hulpmiddelen aan Suriname

Op woensdag 29 september 2021 heeft de Volksrepubliek China een partij medische hulpmiddelen geschonken aan Suriname. De schenking is in ontvangst genomen door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). “Dit is niet de eerste keer dat de Volksrepubliek China ons land ondersteunt met middelen in de strijd tegen Covid-19”, merkte de bewindsman op. De schenking omvat onder meer om Sinopharm-vaccins, mondmaskers, handschoenen en ventilatieapparaten. De middelen zullen worden ingezet in de strijd tegen de verdere verspreiding van het COVID-19-virus, een strijd waarvoor beide landen zich inspannen.
Nieuwe kansen voor Surinaams-Nederlands bedrijfsleven; Technologische innovatie kan economische groei genereren

Nieuwe kansen voor Surinaams-Nederlands bedrijfsleven; Technologische innovatie kan economische groei genereren

“Het Surinaams bedrijfsleven is nu aan zet om economische groei te genereren”, aldus drs. Gerard Lau, dr. Marijn van Schaijk, prof. dr. Anthony Karam en drs. Roy Somaroo. “Door succesvol crisismanagement is de Surinaamse economie aan het stabiliseren”, aldus deze toonaangevende Surinaamse economen. Als uitvloeisel van het recente werkbezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan Nederland werd op initiatief van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) door vicevoorzitter Wilfred Baldew, in samenwerking met de Surinaamse ambassade in Nederland (ambassadeur Rajendre Khargi) op 21 september 2021 een bijeenkomst gehouden over de “economische grondslagen van de Surinaamse economie”. Hierbij werd een gedetailleerde analyse, met cijfermatige onderbouwing, over de stand van zaken gegeven.
Suriname houdt 2022 summit met staatshoofden buurlanden

Suriname houdt 2022 summit met staatshoofden buurlanden

President Chandrikapersad Santokhi zegt dat het in de planning ligt om in januari 2022 een summit te houden met de staatshoofden van de buurlanden. Het gaat in deze om de staatshoofden van Brazilië, Guyana en mogelijk Frankrijk. Het doel van deze summit is om voor de hele regio een economische zone te maken.
SDG JOINT FUND ontwikkelt roadmap voor duurzaam financieel systeem

SDG JOINT FUND ontwikkelt roadmap voor duurzaam financieel systeem

De Joint SDG Fund component 1 is een programma ingesteld door de Verenigde Naties (VN), met als titel Roadmap for a Sustainable Financial System for Suriname, welke is gestart in oktober 2020 en eindigt in september 2022. Het heeft als doel het ontwikkelen van een roadmap voor een duurzaam financieel systeem ter oriëntatie op het verloop van nationale en internationale bronnen voor meer inclusievere en gender verantwoordelijke acties. De 2e kwartaalvergadering van de Steering Committee is op donderdag 9 september 2021 gehouden.
Regering hoopt op positieve resultaten uit gesprekken in VS

Regering hoopt op positieve resultaten uit gesprekken in VS

De regering kijkt uit naar de positieve resultaten die moeten voortvloeien uit de gesprekken die onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi momenteel in de Verenigde Staten van Amerika gevoerd worden. “De gesprekken moeten vruchten afwerpen,” zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) die deel uitmaakt van de regeringsdelegatie in New York. Hij acht het belangrijk om het voorwerk te doen voor de president.
Gezamenlijke aanpak bij grens kwestie Suriname en Frans-Guyana

Gezamenlijke aanpak bij grens kwestie Suriname en Frans-Guyana

Suriname en Frans-Guyana hebben de handen ineengeslagen om een oplossing te brengen in de kwestie van de Zuidoost driehoek. Ambassadeur Harold Kolader, voorzitter van de Nationale Grenscommissie zegt dat het in deze fase van het vast stellen van de grens, gaat om het zogenaamde betwist gebied, dat ligt tussen de Litanirivier en Marowinikreek. “De Fransen gaan ervan uit dat grens in dat gebied bepaald wordt door de Litanirivier (westwaarts), terwijl Suriname ervan uit gaat de grens wordt bepaald door de Marowinikreek (oostwaarts). Jarenlang is dit betwist gebleven. In opdracht van de president moeten wij proberen een oplossing ervoor te vinden. We zijn in overleg met de Fransen”, aldus de voorzitter.